tentang ramadhan dan bos aku yang berjiwa melayu

JULY 2, 2014

Assalamualaikum

weyh dah julai kot! dah second half of 2014.

di ofis aku ni cuma ada seorang saja lelaki yang wujud which is one of the manager cum husband kepada big bos kitorg. ohh sedih lagi pedih sebab tak dapat aku nak mencuci mata secara membabi buta! okay gurau. hahaha

dah tua dah, pangkat umur ayah aku dah. muka ada ala-ala Mr. Moay cikgu tuisyen fizik aku dulu.

tapi uniknya dia ni, aku rasa dia adalah orang cina yang berjiwa melayu. kenapa pulak?

yelah, rupa dia memang cina from top to toe. no doubt. kau pandang sekali kau akan tau dia adalah orang cina. aku kadang tengok dia memang ada iras-iras dengan Mr. Moay. style dia. the way he dress. pengubat rindu la katanya. haha.

tapi lepas dua bulan kerja sini (omg! dah dua bulan aku kerja) aku perasan sedikit kemelayuan dalam rupa chinese dia tu.

1. dia punya ringtone handphone. lagu Baik-Baik Sayang kot kalau tak silaplah. tapi yang aku sure is lagu dia lagu melayu! biasanya lah kan, jarang lah kita nampak atau dengar orang bangsa lain nak guna lagu melayu. mak aku pun letak lagu korea sebagai ringtone. apa citaa? haha

2. hari tu, on the second day of ramadhan, aku dengar dia bersiul. you know what, it's a hari raya song. dia bersiul lagu hari raya weyh. mana nak dapat orang cina lagu tu sekarang ni.

3. sangat sporting sampai aku pulak yang segan. boleh melawak dengan pekerja melayu dan cina.

aku jadi respek kat dia. mudah bergaul dan bermesra dengan pekerja. kan bagus kalau semua bos ada sifat ni. so takdelah pekerja jadi stress. walaupun post ini berbaur isu judgemental atau kau nak kata aku racist, ketahuilah sesungguhnya aku tak berniat langsung pun okay. mohon faham please!

hahaha..

oh ya! selamat menyambut ramadhan kareem ye sahabat : )



*that person does not wish me anything, so i guess dia busy tak ingat dunia bekerja tak cukup tanah gamaknya*

No comments:

Post a Comment