hilang hormat

JUNE 28, 2014

Assalamualaikum.

dan lagi sekali, aku hilang hormat pada seorang lelaki yang jauh lagi tua dari aku.

before ni, aku pernah cerita pasal pakcik jiran rumah aku tu kan? yang ni kat office pulak. haihhh, aku tak tau la apa masalah dia.

memang, aku tak nafikan yang aku ni kurang sikit bab pendengaran. bukanlah pekak tapi kurang sikit. maksudnya, aku kalau nak mendengar kena cakap depan muka aku ni. persekitaran kena membantu as in taklah terlalu bising atau ada gangguan bunyi lain. mak aku pun tau and dia pun kadang makan hati nak cakap dengan aku. asyik tak dengor je.

tapi, tu bukanlah faktornya untuk pakcik tengking saya. kalau orang yang betul-betul pekak, ditengking sekuat tu dalam telefon, hilang terus pekaknya.

ohhh stop it!! positive mode please!

1. dia taktau kau punya masalah

2. dia manusia sempurna yang takda cela dari celah mana sekalipun

3. dia orang tua, ada hak nak marah orang muda macam aku ni

4. aku orang muda, patut dimarahi kalau aku tak dengar cakap orang tua

entahlah, suka hati dia lah.

tak kisah nak marah. tapi jangan point kelemahan orang. sedih kot kalau kita punya kelemahan diberitahu dengan cara yang tak berdiplomatik. faham tak aku nak cakap apa? what i mean is kalau kau nak marah, lebih baik kau marah dengan teguran. apa perasaan kau kalau aku pinpoint kelemahan kau? sedihkan?

tegurlah.
tegurlah lembut-lembut tapi biar makan dalam.
tegurlah halus-halus tapi penuh kasih sayang.
tak kisah siapa pun dia.
walaupun kau tak kenal dia.

aku minta maaf sangat kalau aku ada buat sesiapa sakit hati. mungkin aku pun pernah buat apa yang pakcik tu buat kat aku tanpa aku sedar. maafkan aku.

*cakap dengan cermin*



faham tak akak tengah rindu lendu?!

JUNE 6, 2014

Assalamualaikum

kepada adik-adik sekalian,

sekarang ni dah musim budak-budak diploma uitm masuk balik. yang mana first time tu, akak ucapkan selamat datang dan selamat menjadi warga uitm. especially adik-adik di uitm lendu.

pada yang masuk ke semester seterusnya, teruskan perjuangan kamu dik! jangan berhenti separuh jalan. rugi. kamu takkan rasa manisnya sekarang, nanti selepas dah tamat nanti kamu rasalah apa yang akak rasa.

apa yang akak rasa??

RINDU.



faham tak? rindu. takkan korang tak pernah rasa kot. serius serius. rindu yang teramat sangat. sampai satu tahap akak jadi jeles pada junior2 akak yang mula merungut sejak seminggu lepas lagi sebab diorang kata taknak balik lendu. akak jadi jeles nak rasa macam tu balik. mengeluh sebab taknak balik lendu. mengeluh sebab cuti dah habis.

akak sekarang dah tak boleh nak buat macam tu dah. sebab akak dah habis diploma! haha

walaupun akak gembira akak dah habis, tapi akak still tak boleh terima hakikat tu. macam tak percaya akak dah habiskan tiga tahun duduk dan bertapa di lendu. kos yang akak tak suka. melaka yang akak blacklist tu. haha, Tuhan nak tunjuk. jangan benci, nanti kau jatuh hati. yup it happened to me.

dan jeles tu bertambah bila rakan2 pmds akak dok post gambar la tweet la pasal pmds lendu. rindu membuak dengan orang-orang yang menghiasi hari-hari akak di lendu. separuh gila akak merindu. saban hari bercerita pasal lendu dengan sesiapa saja. lendu itu, lendu ini. 

akak bangkit. akak jatuh.
akak gelak. akak nangis.
akak jatuh hati. akak jadi benci.
akak berbaik. akak bergaduh.
semua dalam dakapan lendu.
jadi matang dengan lendu.
membesar depan mata lendu.

tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bermain.
lepas ni kalau akak dengar ada orang kutuk lendu ke apa ke, memang akak titik dia! dia tak pernah ada di lendu. so jangan berani cakap apa2.



sebab dia Lendu : )

Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you’re missin' home
Only know you love her when you let her go


tiga tahun kat lendu, macam mana aku nak move on dengan senang dan jayanya? cuba bagitau


haih..bila lagi boleh datang sana ya?







*gambar ihsan google

JUNE

JUNE 2, 2014

Assalamualaikum

hey June, welcome. bulan yang sarat dengan hari lahir orang-orang yang aku cinta. yang aku paling sayang. yang aku pernah sayang.

kejap je dah masuk bulan 6. dah nak masuk ramadhan dah pun. dah setengah tahun. dah masuk bulan kedua aku kerja. dah sebulan dekat dua bulan aku habis diploma. dah tak buat preparation lagi untuk masuk ke lendu.

kejapnya masa berlalu.