Expectation

MAY 19, 2014

basically, we all live up based on what people expect us to do.

kenapa aku cakap macam ni? cuba kau tengok. since the first day kau lahir, mak ayah kau dah letak harapan yang tinggi kat diri kau. jadi anak yang soleh, jadi anak yang menyenangkan hati ibu bapa, jadi anak yang berjaya. cikgu-cikgu nak anak murid yang mendengar kata, yang senang diajar. semua tu expectation la tu.

tapi bila semua harapan tu tak dapat dipenuhi, kau pulak yang dimarahi walhal itu semua bukan yang kau nak. mengharap  kau boleh jadi that perfect girl/boy even kau bukan nak jadi macam tu. sedih bila kau tak dapat tentukan apa yang kau sebenarnya nak jadi. sedih bila kau sedang jalani hidup kau atas kehendak orang lain. the problem is people's expectation.

apa ada dengan umur ye? aku selalu tertanya-tanya kenapa setiap kali kau buat sesuatu mesti nak dikaitkan dengan umur. again, people's expectation. you should act like your own age! bullshit. salah yang kau buat tu padahal takde kena mengena langsung dengan umur. tak reti memasak padahal dah 21 tahun? without practice nothing can be done perfectly la. janganlah nak berharap yang orang boleh jadi perfect dengan sekali percubaan. dia bukan malaikat yang takde salah. anyway, tak berdosa pun kalau kau tak reti masak.

we're just a mere human.

No comments:

Post a Comment