Duit

MAY 16, 2014

tengah-tengah aku baca novel ni, penulis dia sentuh pulak cerita pasal duit. teringat hari tu bila kau beli barang online and peniaga tu lupa nak letak baki duit tu kat dalam parcel.

-"nak mintak baliklah duit tu kat peniaga ni."
--"ekeleh, dua hengget je kot. takyah la nak berkira sangat."
-"hey, abis dua hengget ni bukan duit? kau budak-budak memang tak faham lagi betapa bernilainya dua hengget tu"
--"relaxlah!"
-"kau kena kerja, belajar susahnya takde duit, how to survive for at least 2 to 3 weeks with RM50 in your wallet and RM4++ in your account bank, makan minum catu, siang malam maggi, tidur sebab tahan lapar then baru kau boleh rasa betapa berharganya dua hengget tu." 

diam.

bak kata penulis ni lah
"duit - ia adalah sangat abstrak dan subjektif. lima puluh sen sangat berharga bagi si miskin, lima puluh ringgit hanya kertas helaian bila sudah berharta"

pokoknya, kau kena rasa susah dulu nak dapat lima puluh sen baru kau boleh rasa lima puluh ringgit tu berharga. ni pendapat aku. tak tau lah korang macam mana.

No comments:

Post a Comment