#throwback 5 : weddings

OCTOBER 18, 2014

Assalamualaikum

bercakap pasal perkahwinan ni, kami sekeluarga memang dilimpahi rahmat tuhan kerana dalam masa tak sampai setahun ada beberapa buah masjid telah didirikan.

wedding I : Achik's wedding (October)

alhamdulillah.. achik dengan cik as pun dah ada luth imran dah :)



wedding II : Acu's wedding (March/April)

yang ini sadis. masa hari nikahnya, tak dapat nak ikut sebab aku ada final exam. plus, belah perempuannya jauh nun di terengganu. sedihnya. acu pulak dok provoke tanya mana lagi penting, keluarga atau final? sengal. ibarat tengah suruh aku pilih nak makan ke nak tidur. dua2 ada nikmat tersendiri. nasib baik time kat rumah nenek aku dah abis final. kalau tak meraung!

my acu yang sengal ubi tahap gaban sampai tak terlayan with acu anom :) 


wedding III : Ashfa's wedding (May)

hah, ni pulak kat pahang. anak arwah pak ngah nazir which is my cousin. bagi aku, ini adalah hari berkumpulnya semua sedara mara aku belah ayah selain hari raya. susah betul nak jumpa. jumpa pun sesekali je. haha



Ismail's granddaughter yang dah besar panjang




betul ke pilihan aku ni?

OCTOBER 18, 2014

Assalamualaikum

okay sekarang dah masuk sebulan lebih since the first day aku sambung degree di puncak alam ni. yeah, course event management.

nampak macam gah kan nama ni? tapi aku ada beberapa kerisauan tentang beberapa perkara. aku faham dan yakin tentang macam mana orang kata semua rezeki ketentuan nasib jodoh ajal kita dah ditentukan oleh Allah sejak azali lagi. tapi kadang kerisauan tu still timbul jugak bila aku over think tentang statement "betul ke pilihan aku ni?"

macam2 weh yang berlegar dalam otak aku ni.
- mampu ke aku nak spend masa dengan family aku bila aku dah asyik dan busy dengan dunia event? (lect aku kata in event we will be super busy sampai takde masa dengan family)
- ini ke cita2 aku?
- ini ke yang aku nak sebenarnya dalam hidup aku?
- and paling penting, boleh ke aku nak stay on track bila aku dah involve in the real event world?

well, aku  ni taklah baik sangat pun. sebab tu aku takut. takut kalau2 aku ni terpesong ke arah yang lebih melekakan diri yang sedia leka dengan dunia ni. sebab aku tau aku ni macam mana. masih terhuyung-hayang bawak diri, cuba jadi lagi baik. nampak je gagah berani tapi fragile nak mampus.

kadang bila baca kawan2 masjid post something yang kena setepek kat batang hidung aku, malu sendiri weh. tapi tu lah, takde pembaharuan. malu takat tu je la lepas tu dok lena balik. nampak jelas kebodohan diri sendiri.

tapi tak boleh salahkan sesiapa sebab semua ni dari aku jugak.
nak jadi baik, aku yang pilih.
nak jadi jahat, aku yang pilih.
tunjuklah jari telunjuk tu kat orang lain, ada 4 lagi jari tuding kat diri sendiri.

sekarang ni, ada satu  je tali pengikat aku kat track yang betul ni.
ibu. ayah. family.
andai kata tali ni putus, mau meroyan aku tanpa arah.
hanyutlah aku macam sampan takde tuan.
dengan tali yang ada ni pun aku masih lagi bertatih nak tunggu orang sambut.
dengan tali yang ada ni pun aku selalu terkeluar sikit dari landasan.
apatah lagi kalau tali pengikat ni hilang.
nauzubillah.

menggelabah la aku ni, risau tapi tindakan zero. none.
macam orang bodoh. dungu.

kadang aku kesian dengan ibu dan ayah. sebab dapat anak macam aku.


*i'll try my best untuk betulkan semua ni ye ibu, ayah. maaf sebab tak dapat jadi anak yang baik.




TERIMA KASIH YANG TAK TERHINGGA

AUGUST 05, 2014

Assalamualaikum

hari ni aku last kat office ni. last kerja sebab aku nak sambung degree, in sha Allah (dengan izinNya)
so ini last post aku guna komputer dan line internet office ni. haha

terima kasih semua.
terima kasih untuk pizza tadi. sedap sangat.
terima kasih sebab belanja.
terima kasih sebab tak berkira dengan aku.
terima kasih jugak sebab tak marah aku rosakkan typewriter office ni (sampai sekarang takda lagi typewriter)

terima kasih sebab tak kacau aku tidur time lunch hour waktu bulan puasa hari tu.
terima kasih sebab tahan perangai aku yang pelupa ni.
terima kasih sebab tak jemu ulang semula bila aku lupa.
terima kasih sebab tak kisah dengan hobi kpop aku ni.
terima kasih sebab faham bila aku tersengih sorang-sorang tu bukan bermakna aku gila tapi tengah bahagia & gembira.
terima kasih sebab tak kisah bila aku asyik online je, tengok blog-blog kpop.
terima kasih sebab biar aku tengok youtube guna line internet office.
terima kasih sebab biar aku berblogging semula guna komputer office.
terima kasih sebab sudi bagi aku rasa kesusahan ibu dalam bidang shipping ni.
terima kasih sebab sudi bagi aku rasa macam mana kerja kat office.

terima kasih sebab sudi terima aku dan benarkan aku ambil pengalaman yang  berharga untuk masa hadapan aku nanti.
terima kasih untuk semua ilmu, semoga bermanfaat pada aku di masa akan datang.
terima kasih Ms Mandy & Mr Melvin untuk peluang ni,
terima kasih Ms Kee, Alanis, Lina and
especially untuk Ms Chee yang paling banyak tahan dengan perangai saya dan selalu baik dengan saya walaupun saya ni pelupa tahap ultra macam selalu sangat makan semut satu busut. thanks for the karipap, goreng pisang and roti coklat dua bungkus hari tu, saya akan rindu sesi hati ke hati kita setiap hari sabtu tu. hehehe

terima kasih semua.
terima kasih yang tak terhingga.


ehh berapa banyak terima kasih daaa!!
okay okay. ini last.


terima kasih Tuhan sebab benarkan aku jumpa orang-orang ini.

: )


* okay aku emotional sikit, nak nangis *

terinspirasi dengan kurakuraygslow

AUGUST 05, 2014

assalamualalaikum and annyeonghaseyo!

ehh bajet kpop sangat budak ni, kulit hitam tak sedor diri gamaknyaa!

shut the frog off!! suka hati aku lah..

actually aku terinspirasi nak menulis entri kali ini dari blog Into The New World yang ditulis oleh seorang student medic UKM. aku jumpa blog dia dekat blog Mr K. wahh, memang aku tak sangka langsung seorang student medic yang selama ni aku ingat nerdy dan dok kelek buku biologi 24/7 boleh jadi seorang fangirl tegar! macam tak kena je, kalau magnet tu kira kutub utara kutub selatan lah. haha anyway i salute you sista!!

to be honest, aku memang peminat kpop. walaupun tak setegar sis dari blog kurakuraygslow ni tapi tahap tegar aku ni kira kronik la nak dibandingkan dengan kawan-kawan aku yang lain. sebab kau cakap la siapa pun, ada 80% kemungkinan aku kenal background orang tu. kawan-kawan aku panggil aku kamus kpop bergerak. ada je artis yang diorang taktau atau tak ingat muka diorang akan refer aku. hehe. kalau agak-agak tak kenal, aku terus google je. apa susah.

kenapa aku kata aku tak sehebat sis kurakuraygslow di dalam dunia kpop?

1. sebab aku masih tak ada kekuatan nak melabur duit aku ke arah kpop sepenuhnya contohnya macam beli merchandise, album dan macam-macam lagilah. ya, masih tak mampu sebab duit yg duk ada ni pun duit ptptn. haha lagilah sekarang aku tengah tunggu panggilan untuk degree. kena jimat.

2. aku masih takde kepakaran dalam membuat video untuk bias aku. boleh buat, tapi takut merepek sebab takcukup research.

3. rumah aku takde akses internet so bergantung kepada supplier atau tengok kat tv. tau lah kalau tengok kat tv tu memang lambat lah cerita dia. aku bergantung sepenuhnya pada data fon atau tunggu bila aku pergi rumah nenek aku baru boleh tengok secara marathon (rumah nenek ada wifi)

4. setiap kali album keluar, aku selalunya takkan pergi order atau beli ke album tu. aku download je. hehehe

begitulah permasalahan aku. walaupun banyak halangan tapi aku tak mudah putus asa. aku cari seramai mungkin kawan-kawan aku yang ada stok-stok baru (macam barang haramlah pulak) dan aku terus ambik. hard disk lappy dan external aku pun semakin nazak sebab dah tak mampu nak tanggung beban cerita yang banyak. nak kena beli baru tuu!

kalau sis kurakuraygslow ni peminat tegar SNSD dan adalah seorang SONE, aku pulak dengan bangganya memberitahu yang aku adalah peminat tegar SUPER JUNIOR dan seorang ELF. ya, sunbae SNSD tu.. hehe arghh minat gilak sampai aku menangis tersedu-sedu bila aku tak dapat nak pegi tengok konsert diorang last year. dah la time tu nak dekat dengan birthday aku. memang syahdu la aku meratap haha

bila orang tanya nak hadiah birthday apa, memang aku tak minta lebih. sekeping tiket ke Super Show. itu je. tapi yelah, mahalkan. sape nak belikan aku! tapi untuk Super Show 6, aku dah mula mengumpul dari sekarang. so SM, please include Malaysia in your SS6's list!! i beg you..

aku harap sangat ada rezeki aku nak pegi tengok


sebenarnya bukan SuJu je, ramai lagi yang aku minat. tapi the ultimate one is SuJu la. EXO, GOT7, CNBLUE, SHINee, SNSD, f(x), 2PM, 2AM ehhh macam-macam lagilah. haha bukan idol je, aku rasa minat aku pada korean ni meliputi drama, solo artist sampai first generation idol pun aku kaji jugak. hehe

so itulah. terima kasih banyak-banyak kepada sis kurakuraygslow sebab dah beri inspirasi pada saya. in sha Allah, saya akan mula menulis sedikit demi sedikit mengenai kpop. apa yang saya tahu saya akan curahkan di sini (ececeh) saya berharap sangat satu hari nanti saya akan dapat pergi jugak ke Korea macam sis!

p/s : untuk sis kurakuraygslow, terima kasih sangat-sangat sebab bagi saya satu kekuatan untuk saya share benda yang kita minat tanpa peduli apa orang kata. sebelum ni saya takut kalau ada orang kutuk saya (ada yg pernah kutuk depan2 tau T.T)  i really admire your blog yang penuh info tentang SNSD tu hehe : )






memasuki era 2-series

JULY 7, 2014

Assalamualaikum.

being a 20+ years old girl ain't an easy task. people keep on asking the same questions. mana taknya, bila seorang demi seorang dah mulakan langkah baru tu makin ramailah yang bertanya. bertanya tentang langkah yang paling besar dalam hidup especially untuk perempuan. lelaki pun ya jugak.



ya, kahwin. common thing right?

tapi dalam 2 tahun kebelakangan ni, topik inilah yang paling kerap diperkatakan. kalau ada trending, hmmpp nombor satu! dari ibu ayah, atuk nenek, makcik pakcik, saudara mara, jiran tetangga, adik beradik, kawan-kawan, cikgu2 sekolah ehh ramai lagilah. semua dok bercakap pasal ni. mana taknya. lepas sorang2 kawan sekolah, kawan universiti dah ke arah itu, so tempias tu kena lah jugak kat kita.

to be honest, memang ada satu keinginan dalam diri ni untuk ke arah itu. tapi, bila difikirkan semula ia bukan semudah itu. it's not as easy as ABC.

tunang-kahwin-dapat anak-happily ever after! hold it right there girls!
itu novel.
itu drama.
itu cerita rekaan manusia.
aku selalu ingatkan diri sendiri.
takdir Tuhan kadang-kadang tak seindah itu.
pasti ada turun naiknya. pasti ada buruk baiknya.

komitmen, tolak ansur, kesefahaman, timbang rasa tu penting. kau nak hidup dengan dia sampai akhir hayat kan? and most important thing is financial status. i'm not being materialistic but being realistic is essential. please take this into account before you take another step. takda duit jangan haraplah. lagi-lagi kalau dapat calon tu yang jenis bersangkut paut dengan perkataan sulung. anak sulung, anak perempuan sulung, cucu sulung dan macam2 lagi lah.

kalau pun dia bukan si sulung, every girls have their own wedding romance. aku pun ada my own wedding romance. nak yang macam tu, nak yang macam ni. naik kuda, naik kereta mewah, naik roket. eh? haha...

tak mudah dan tak senang. yeah, tak senang. walaupun dalam Islam galakkan kita untuk memudahkan urusan perkahwinan.

pada aku, tak senang beb. lagi-lagi kalau kau takde calon *cakap depan cermin*

unless you meet The Guy who willing to spend the rest of his life with you.
unless he willing to throw away all the privileges he had once before marrying you.
unless he willing to be with you through thick and thin.
till death do us apart. yadda yadda~
or unless The Guy tu kaya raya dan boleh support kau seumur hidup, cukup makan pakai tempat tinggal semua.
hahaha..

pesanan kepada semua yang bertanya,
bagi aku peluang nak rasa dulu bagi duit bulanan kat mak ayah aku.
bagi aku peluang nak beli kereta dan rumah aku sendiri.
bagi aku peluang nak shopping tanpa rasa risau hujung bulan tak cukup duit.
bagi aku merasa pakai handbag atau kasut mahal, sekali seumur hidup teringin gak nak pakai LV.
bagi aku peluang nak genggam scroll atleast ijazah and kalau boleh lebih lagi.
eh banyak lah aku nak buat dulu!

janganlah asyik dok tanya je kat mana2 anak dara atau anak teruna orang bila dia nak kahwin. kesian kat diorang, kesian kat kami ni. taktau nak jawab apa. nak marah kang nanti kata biadap dengan orang tua. kalau makcik nak jodohkan dengan anak makcik takpelah jugak.

tapi kalau dalam masa terdekat ni datang rombongan meminang, aku redhaaa~
hahahahahaha



tentang ramadhan dan bos aku yang berjiwa melayu

JULY 2, 2014

Assalamualaikum

weyh dah julai kot! dah second half of 2014.

di ofis aku ni cuma ada seorang saja lelaki yang wujud which is one of the manager cum husband kepada big bos kitorg. ohh sedih lagi pedih sebab tak dapat aku nak mencuci mata secara membabi buta! okay gurau. hahaha

dah tua dah, pangkat umur ayah aku dah. muka ada ala-ala Mr. Moay cikgu tuisyen fizik aku dulu.

tapi uniknya dia ni, aku rasa dia adalah orang cina yang berjiwa melayu. kenapa pulak?

yelah, rupa dia memang cina from top to toe. no doubt. kau pandang sekali kau akan tau dia adalah orang cina. aku kadang tengok dia memang ada iras-iras dengan Mr. Moay. style dia. the way he dress. pengubat rindu la katanya. haha.

tapi lepas dua bulan kerja sini (omg! dah dua bulan aku kerja) aku perasan sedikit kemelayuan dalam rupa chinese dia tu.

1. dia punya ringtone handphone. lagu Baik-Baik Sayang kot kalau tak silaplah. tapi yang aku sure is lagu dia lagu melayu! biasanya lah kan, jarang lah kita nampak atau dengar orang bangsa lain nak guna lagu melayu. mak aku pun letak lagu korea sebagai ringtone. apa citaa? haha

2. hari tu, on the second day of ramadhan, aku dengar dia bersiul. you know what, it's a hari raya song. dia bersiul lagu hari raya weyh. mana nak dapat orang cina lagu tu sekarang ni.

3. sangat sporting sampai aku pulak yang segan. boleh melawak dengan pekerja melayu dan cina.

aku jadi respek kat dia. mudah bergaul dan bermesra dengan pekerja. kan bagus kalau semua bos ada sifat ni. so takdelah pekerja jadi stress. walaupun post ini berbaur isu judgemental atau kau nak kata aku racist, ketahuilah sesungguhnya aku tak berniat langsung pun okay. mohon faham please!

hahaha..

oh ya! selamat menyambut ramadhan kareem ye sahabat : )



*that person does not wish me anything, so i guess dia busy tak ingat dunia bekerja tak cukup tanah gamaknya*

hilang hormat

JUNE 28, 2014

Assalamualaikum.

dan lagi sekali, aku hilang hormat pada seorang lelaki yang jauh lagi tua dari aku.

before ni, aku pernah cerita pasal pakcik jiran rumah aku tu kan? yang ni kat office pulak. haihhh, aku tak tau la apa masalah dia.

memang, aku tak nafikan yang aku ni kurang sikit bab pendengaran. bukanlah pekak tapi kurang sikit. maksudnya, aku kalau nak mendengar kena cakap depan muka aku ni. persekitaran kena membantu as in taklah terlalu bising atau ada gangguan bunyi lain. mak aku pun tau and dia pun kadang makan hati nak cakap dengan aku. asyik tak dengor je.

tapi, tu bukanlah faktornya untuk pakcik tengking saya. kalau orang yang betul-betul pekak, ditengking sekuat tu dalam telefon, hilang terus pekaknya.

ohhh stop it!! positive mode please!

1. dia taktau kau punya masalah

2. dia manusia sempurna yang takda cela dari celah mana sekalipun

3. dia orang tua, ada hak nak marah orang muda macam aku ni

4. aku orang muda, patut dimarahi kalau aku tak dengar cakap orang tua

entahlah, suka hati dia lah.

tak kisah nak marah. tapi jangan point kelemahan orang. sedih kot kalau kita punya kelemahan diberitahu dengan cara yang tak berdiplomatik. faham tak aku nak cakap apa? what i mean is kalau kau nak marah, lebih baik kau marah dengan teguran. apa perasaan kau kalau aku pinpoint kelemahan kau? sedihkan?

tegurlah.
tegurlah lembut-lembut tapi biar makan dalam.
tegurlah halus-halus tapi penuh kasih sayang.
tak kisah siapa pun dia.
walaupun kau tak kenal dia.

aku minta maaf sangat kalau aku ada buat sesiapa sakit hati. mungkin aku pun pernah buat apa yang pakcik tu buat kat aku tanpa aku sedar. maafkan aku.

*cakap dengan cermin*



faham tak akak tengah rindu lendu?!

JUNE 6, 2014

Assalamualaikum

kepada adik-adik sekalian,

sekarang ni dah musim budak-budak diploma uitm masuk balik. yang mana first time tu, akak ucapkan selamat datang dan selamat menjadi warga uitm. especially adik-adik di uitm lendu.

pada yang masuk ke semester seterusnya, teruskan perjuangan kamu dik! jangan berhenti separuh jalan. rugi. kamu takkan rasa manisnya sekarang, nanti selepas dah tamat nanti kamu rasalah apa yang akak rasa.

apa yang akak rasa??

RINDU.



faham tak? rindu. takkan korang tak pernah rasa kot. serius serius. rindu yang teramat sangat. sampai satu tahap akak jadi jeles pada junior2 akak yang mula merungut sejak seminggu lepas lagi sebab diorang kata taknak balik lendu. akak jadi jeles nak rasa macam tu balik. mengeluh sebab taknak balik lendu. mengeluh sebab cuti dah habis.

akak sekarang dah tak boleh nak buat macam tu dah. sebab akak dah habis diploma! haha

walaupun akak gembira akak dah habis, tapi akak still tak boleh terima hakikat tu. macam tak percaya akak dah habiskan tiga tahun duduk dan bertapa di lendu. kos yang akak tak suka. melaka yang akak blacklist tu. haha, Tuhan nak tunjuk. jangan benci, nanti kau jatuh hati. yup it happened to me.

dan jeles tu bertambah bila rakan2 pmds akak dok post gambar la tweet la pasal pmds lendu. rindu membuak dengan orang-orang yang menghiasi hari-hari akak di lendu. separuh gila akak merindu. saban hari bercerita pasal lendu dengan sesiapa saja. lendu itu, lendu ini. 

akak bangkit. akak jatuh.
akak gelak. akak nangis.
akak jatuh hati. akak jadi benci.
akak berbaik. akak bergaduh.
semua dalam dakapan lendu.
jadi matang dengan lendu.
membesar depan mata lendu.

tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bermain.
lepas ni kalau akak dengar ada orang kutuk lendu ke apa ke, memang akak titik dia! dia tak pernah ada di lendu. so jangan berani cakap apa2.



sebab dia Lendu : )

Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you’re missin' home
Only know you love her when you let her go


tiga tahun kat lendu, macam mana aku nak move on dengan senang dan jayanya? cuba bagitau


haih..bila lagi boleh datang sana ya?







*gambar ihsan google

JUNE

JUNE 2, 2014

Assalamualaikum

hey June, welcome. bulan yang sarat dengan hari lahir orang-orang yang aku cinta. yang aku paling sayang. yang aku pernah sayang.

kejap je dah masuk bulan 6. dah nak masuk ramadhan dah pun. dah setengah tahun. dah masuk bulan kedua aku kerja. dah sebulan dekat dua bulan aku habis diploma. dah tak buat preparation lagi untuk masuk ke lendu.

kejapnya masa berlalu.

#throwback 4 : sambutan hari lahir paling meriah di dunia

MAY 29, 2014

Assalamualaikum

#throwback kali ini aku nak kenang balik sambutan hari lahir mereka yang aku sayang ni. bagi aku sambutan dengan mereka ini adalah sambutan hari lahir paling meriah di dunia tau! tak mampu yang paling gah, atleast yang paling meriah. tak mampu yang paling mahal tapi atleast yang paling dikenang.

kalau nak ikutkan susunan siapa lahir dulu : jijot, yua, apple, nisa, shikin, fana and aku selaku adik bongsu!

haha, nak ajet-ajet manja la gittew! okay bye.

dalam ramai-ramai ni, dak yua dengan nisa je kot aku rasa tak pernah sambut birthday sama-sama. mana taknya, setiap kali birthday nisa kita semua dah cuti sem. si yua pulak birthday time final exam. memang payah nak sambut.

tapi jangan risau. ucapan selamat hari lahir dan doa tu sentiasa ada untuk diorang berdua ni.



waktu birthday shikin ni adalah sambutan hari lahir paling teruk yang kitorang pernah buat di mana dia yang putih melepak seperti cina muslim itu telah berjaya dijadikan 'cekodok'. kesian! walaupun persediaannya sloppy gila nak mampuih sampai nak jatuh dalam toiletlah, menyorok satu toilet 3 oranglah aishh macam-macamlah. haha. tapi yang penting semua enjoy dan shikin pun happy. yelah, waktu ni shikin dah sem akhir. so nak raikan dia lebih sikitlah, bagi dia ingat hingga akhir hayatnya. haha. 




nah. ini pulak adalah sambutan hari lahir yang terakhir kami sambut bersama-sama di uitm. penatnya merancang untuk event yang tak sampai beberapa minit ni. dari malam sebelum sampai ke petang tu, fuhh habis nama adik fana kitorang jual. nasib baik berjaya. tapi kali ni kitorang tak mampu nak buat meriah-meriah sangat. almaklumlah, elaun tak masuk. poket pun kering. so ini sajalah yang kami mampu. tapi aku tau, apple terharu. (tapi aku yang nangis dah kenapa?) time study week kot, tu yang kelam kabut mana nak fikir study lagi. anyway, macam biasa jugak nervous tak tentu hala. pfft, typical syamira! haha, yang penting enjoy and akan dikenang hingga akhir hayat.

banyak lagi sambutan, tapi yang ni je yang senonoh untuk tontonan umum. yang lain semua buat perangai pelik je. hehe

dari sambutan hari lahir yang pertama kita sambut sama-sama which is masa birthday jiha time part 2, membawa ke birthday fana yang penuh dengan rajuknya, kepada birthday aku yang korang sambut dua kali memandangkan aku adik bongsu (hehe), ke birthday shikin yang meriah ni, plus birthday apple yang terakhir kita sambut di uitm dan sorry lain-lain yang mana aku tak ingat -- terima kasih kawan.

untuk nisa yang aku bagi surprise birthday present tu, simpan jangan bagi orang tengok. aku malu.
untuk yua, kau tahu aku sayang kau kan? aku wish birthday pun bolehkan? sorry aku takda benda nak bagi kau. mungkin lain kali aku bagi tau! -- terima kasih kawan.

terima kasih sebab bagi aku peluang rasa bahagia yang teramat bila menjadi kawan korang. aku mohon korang tak lupakan kenangan-kenangan ni.

dari adik bongsu korang yang paling cute di dunia!




untuk pakcik

MAY 28, 2014

Assalamualaikum.


Pakcik,
Saya menulis hari ini bukanlah semata-mata nak gebang rasa marah saya tapi saya juga nak luahkan rasa kecewa saya pada pakcik. Terkilan – yang amat sangat.

Pakcik,
Saya serius tak kisah kalau ada orang nak tegur saya pasal agama. Saya ini manusia biasa. Saya tahu saya punya ilmu agama tidaklah sedalam mana. Ilmu saya cetek. Saya pun masih lagi mencari ruang untuk jadi lebih baik.

Tapi sekali lagi saya tekankan, saya MANUSIA biasa. Saya punya hati ni selembut agar-agar sirap yang terlebih air tu. Saya mudah marah tapi tak mampu nak keluarkan kata-kata. Paling dahsyat saya akan menangis sambil marah. Kadang tu, saya diamkan aje. Sampailah saya tak mampu nak marah lagi.

Pakcik,
Kalau saya ada buat salah, pakcik bolehkan nak tegur saya baik-baik. Saya takkan marah kalau kena caranya. Tak perlu rasanya kalau nak tegur tu kena dengan kata-kata sinis. Dalam jerkahan. Nasib baik ada saya dan adik-adik je waktu itu. Kalau ada orang lain, malu saya pakcik.

Tapi yang buat saya lagi bengkek, dahlah pakcik atas motor masa tu, lepas jerkah terus blah dan masuk rumah lepas tu pergi surau. Bapak pengecut pakcik ni! Tak ada rasa bersalah ke time sembahyang tu lepas jerkah orang sesuka hati. Sedih saya bila pakcik buat macam tu.

Pakcik,
Memang saya silap. saya minta maaf. Cuma cara pakcik tulah, macam tak enak didengar dan dipandang. Saya tahu niat pakcik nak ajak anak muda macam kami ni pergi ke jalan kebaikan. Tapi saya rasalah, orang macam pakcik nilah yang buat anak muda makin jauh dengan jalan kebaikan tu. Cara paksaan tu kalau budak-budak pun diorang tak suka. Dijerkah ditengking untuk buat kebaikan, siapa mahu!

Lagi-lagi anak muda ni pakcik, darah panas. Kalau ikut hati marah saya, memang saya pergi rumah pakcik lepas tu saya tengking anak pakcik depan muka dia macam mana pakcik tengking depan muka saya. Saya nak tengok apa reaksi pakcik. Tapi saya sabar. Sabar. Sabar. Ibu ayah saya tak pernah ajar saya kurang ajar dengan orang tua. Saya fikir pakcik ni jiran saya je. Ibu ayah saya pun nak duduk lama kat rumah tu.

Islam itu mudah. Islam itu indah. Jangan pakcik sulitkan. Jangan pakcik cemarkan.

Pakcik,
Ingatlah. Pakcik ada anak. Anak pakcik pun bakal ada anak. Saya tak doakan yang bukan-bukan. Tapi beringatlah.


Hai manusia,
Kuman di seberang laut kau tampak, gajah di pelupuk mata kau tak tampak.




ini perasaan apa ya?

MAY 27, 2014

Assalamualaikum.



Ini perasaan apa ya?
Macam pernah rasa tapi dimana ya. Ohh zaman Tok Kaduk!
Zaman tu muda lagi. Aku baru nak akil baligh, ehh belum lagi kot time tu.
Tapi iyalah, rasa yang ada dalam diri setiap manusia itu milik Tuhan.
Aku sendiri tak dapat kawal sebab aku terlalu muda waktu tu.
Apa-apa pun terima kasih sebab sudi jadi yang pertama.
Sudi cipta kenangan zaman sekolah kita sama-sama.
Sudi pinjamkan hati walaupun sekejap.
Sudi jadi cinta monkey saya. Haha.

Ini perasaan apa ya?
Sebab dah terlalu lama sampai aku jadi lupa macam sebenarnya perasaan ini.
Mujurlah, aku rasa aku makin matang sepanjang perjalanan ini.
Aku jadi matang bila aku lihat kebahagiaan manusia.
Aku jadi matang bila aku lihat kepincangan manusia.
Mungkin aku juga banyak melihat persekitaran lalu aku jadikan contoh.
Sebab aku ini sahabat, jadi aku rela bahu aku basah dengan air mata.
Biar mereka tahu, aku kisah dan aku kasihkan mereka.
Mana aku lihat mereka ketawa, tersenyum kerana bahagia.
Mana aku lihat mereka menangis, teresak kerana sengsara.

Ini perasaan apa ya?
Sebab pengalaman manusia sekeliling aku, aku jadi berhati-hati.
Takutnya aku untuk gagal. Sebab aku tahu, perit sangat.
Aku letakkan perisai yang kelihatan rapuh di mata kasar tapi paling kebal.
Biar aku sendiri kuat di dalam biar kau tak nampak.
Sebab apa aku buat macam ini?
Supaya kau tak pijak hati aku sesuka hati.

Tapi kebelakangan ini, aku rasa perisai aku yang satu ini makin rapuhlah.
Ada orang cuba nak masuk. Macam mana ni?
Tahan dia? Atau biarkan?

 

Biar mati anak, jangan mati adat

MAY 24, 2014

Assalamualaikum.

semalam lepas balik kerja, aku duduk di ruang tamu sambil menyelak-nyelak surat khabar. tiba-tiba terselak ruangan iklan kedai emas pak habib. seperti perempuan lain, aku pun berhenti seketika menghayati seni ukiran yang 'mengagumkan' itu.

tapi, aku taklah berminat sangat pun. mungkin sebab warna kulit aku yang ala-ala coklat tua gitu, so macam tak masuk dengan warna emas.


-- untung siapa dapat angah ni bu. tak minat nak pakai barang kemas. so takdelah susah payah nak sediakan barang kemas banyak-banyak. (niat nak bergurau, tetiba cerita pasal kahwin)
= yelah.. tapi nanti kahwin takkan taknak minta tanda kot. mestilah nak kena ada something. bila tunang nak ada cincinnya, bila nikah batal air sembahyang pakaikan gelang.
-- kenapa mesti minta cincin untuk tunang, kahwin minta gelang?
= dah adatnya macam tu. kenalah ikut.
-- kalau taknak ikut adat boleh tak. orang tak buat kita buat.
= biar mati anak jangan mati adat.

hmmmmmm...

well, aku bukanlah nak kata yang aku ni wanita moden yang nak tinggalkan semua budaya dan adat orang melayu kita sebab dah terlalu terdedah dengan mentaliti barat ke apa ke. tapi bagi aku ada sesetengah adat orang melayu kita ni yang boleh kalau kita tak buat. sebab bagi aku tak ada logiknya.

contohnya, hantaran nak kena nombor ganjil. 5 balas 7. 27 balas 35. ingat apa, main basketball ke? ikut kemampuanlah. kalau mampu bagi 2, bagi jelah. kalau mampu 22, bagi. kenapa nak kena ganjilkan nombor dulang hantaran tu? banyak lagilah adat-adat yang tak perlu aku sebut, tapi kalau kau fikir balik memang tak logik.

lagipun tak ada disebut dalam mana-mana kitab agama yang kita kalau nak buat sesuatu kena buat ikut adat.

ya, ada sesetengah adat yang boleh kita ikut. bagus. aku puji dan respek sesiapa yang masih kekalkan adat-adat kita. yelah, kalau tak kita siapa lagi nak buat. tapi berpada-padalah. yang mana menyalahi syarak tu kita hentikan. yang mana kelihatan tak logik tu kita kurangkan. yang mana masih relevan dan menepati syarak itulah yang perlu kita teruskan.

kepada ibu bapa, janganlah jadikan anak anda itu sebagai tempat untuk meletakkan segala harapan anda yang tak tercapai sebelum ini. biarkan anak itu tentukan jalan hidup mereka sebab mereka yang akan tempuh jalan itu. instead of jadi penentu jalan mana nak dituju, jadilah pembimbing yang akan bangunkan mereka bila mereka terlena, yang akan sambut tangan mereka bila mereka jatuh.

chop! seriuslah sanggup tengok anak kandung sendiri mati sebab anak tu taknak ikut adat?




PLEASE READ THIS!

MAY 21, 2014

Assalamualaikum

hey guys out there! please read this. i'm neither sexist nor feminist. but this is so true sampai kau takkan boleh tolak. please read this, i beg you. lepas baca, fahamkan dan adapt. penting bagi orang macam aku.

baca ni : awek rok kangkang macam saya

terima kasih saya ucapkan kepada empunya blog ini, kak Fynn Jamal. saya amat menghargai post akak yang satu ni.

wise

MAY 21, 2014

Assalamualaikum

yup. wise. itu je yang aku boleh gambarkan. perempuan ni memang bagi aku sangat bijak. dari segi percakapan dia. cara dia berfikir. aku jadi kagum.

bagi aku, apa je yang dia cakap kena pada batang hidung. kadang-kadang kena batang hidung aku, kadang-kadang kena pada situasi semasa. tertanya-tanya aku cara dia berfikir.

mungkin apa yang dia cakap ni berdasarkan pengalaman dia. kalau ini dari pengalaman dia, ya ampun luasnya pengalaman dia tu. aku respek.

serius. respect!
 
silalah baca blog Fynn Jamal ni. inilah perempuan yang aku kata tadi. bagi aku dia sangat bijak. aku ni mudah terhibur, tapi bila baca blog dia, aku jadi terhibur tapi at the same time aku berfikir dalam-dalam.

* aku selalu usha anak dia. aku ingat nak tunggu Juna besar nanti aku nak kahwin dengan Junalah. itupun kalau Kok Ping terima akulah. haha.

perasaan yang tak pernah dirasai sebelum ini

MAY 20, 2014

Assalamualaikum.

hehehe. benda ni bukanlah baru lagi berlaku, dah lama dah. actually boleh dimasukkan dalam Projek #throwback aku tu. tapi bila fikir-fikir balik macam tak sesuai je.

okay, merujuk kepada tajuk post kali ini, benda yang berlaku ni adalah benda baru dalam kotak perasaan aku. entahlah mungkin sebab ni pertama kalikan. tu yang rasa lain macam tu sebab sebelum ni tak pernah buat benda ni.

yang pasti, bukan aku seorang je yang gembira tapi orang sekeliling aku jugak rasa gembira. malah, ada yang terlebih excited. aku cerita pada seorang je, tiba-tiba yang lain pun tahu. kata mereka, aku dah maju! haha. maju apa entah.

the whole day that i spent with him is the most clumsy, nerve-wrecking and filled with shy-shy cat. haha. silly me.


haa, rasa macam belon. tiba-tiba, keadaan sekeliling jadi warna-warni. terapung. rasa macam nak terbang. aku terfikir, dia rasa tak apa yang aku rasa ni?



#throwback 3 : one last time

MAY 20, 2014

Assalamualaikum.

one last time as emcee. yeap, yang terakhir untuk diplomalah kalau ada rezeki lain kali time degree nak jadi lagi.

sebelum tu aku pernah cakap kat Farahin, junior cum ex-roomate part 5, yang aku teringin nak jadi emcee untuk kali yang terakhir sebelum aku grad sebab time tu dah lama sangat tak jadi emcee. rindulah konon. lama dah cakap  kat dia. tak ingat bila. tak sangka pulak dia ingat. dan kebetulan  pulak masa hari majlis kenaikan pangkat dan passing out budak junior, takde emcee.

alhamdulillah, rezeki aku dan cita-cita aku yang terakhir untuk diploma pun tercapai.

tapi kali ini lain sikit, sebab biasanya aku berdua. mesti berdua ( i mean ada partnerlah ). aku seorang diri mengacara majlis ni. punyalah gugup + panas terik (rostrum aku menghadap matahari gila!) + tempat emcee berubah + seorang diri + vip bertukar last minit. aku rasa nak nangis pun ada. ayat pertama dah salah. nasib baik vip tak datang lagi time tu. dah kena maki dengan jurulatih. dugaan dugaan.

the rest is history.
terima kasih jugak pada Achik (mamat yang sedang merenyih)


pers taime, masa ni kak syam muda remaja lagi tau!

inilah kak syam masa last time jadi emcee, iSad chuolls































































































































mesti nanti aku rindu suasana ni. macam mana ye masa degree nanti?















#throwback 2 : Shikin's graduation day

MAY 19, 2014

bertemu lagi dalam segmen yang aku cipta untuk memdedikasikan kenangan-kenangan yang telah berlaku sepanjang aku on hiatus dari dunia blog (ececeh, ajet-ajet!)

kali ni, aku nak share pasal Istiadat Konvokesyen yg ke 80 UiTM Alor Gajah yang berlaku baru-baru ni which is my beli beli good gepren grad! woohoo.. tahniah cikin!! aku bangga dengan kau. paling aku bangga bila ada selempang hikmat warna purple terletak atas bahu kau tu. walaupun itu bukan ukuran untuk berjaya, aku tetap bangga dengan kau. dua tahun setengah kau di Melaka, dua tahun aku kenal rapat dengan kau tapi inilah momen paling aku bangga dengan kau.

tapi, aku susun sepuluh jari kaki dan tangan aku ni mintak maap sangat-sangat sebab aku dan geng kita tak dapat sama-sama raikan hari bersejarah dalam hidup kau ni. padahal kitorang pernah janji nak datang. sorry. kau tahu kan masalah kitorang? aku tau kau faham.

tapi aku tau, takde kitorang masa hari grad tu pun takpe kan asal ada wanita besi ni kat sebelah kau.

 









betul tak cikin? kirim salam kat wanita besi yang paling cute ni ye!


*tahniah jugak pada kawan-kawan lain 

Terkejut

MAY 19, 2014

baru aku tau. padahal dah lama kot benda ni berlaku. shame on you Syam! kau kata kau fans dia tapi bukannya kau follow blog dia setiap waktu.

semoga akak tabah ye. saya takde pengalaman. jadi saya tak tau nak cakap apa. anyway, please take a good care of your daughter. they are precious. mereka suci. taktau apa-apa. jangan sesekali akak goyang dengan dugaan dunia ni.

i'm sorry to hear that Kak Ladynoe.

Expectation

MAY 19, 2014

basically, we all live up based on what people expect us to do.

kenapa aku cakap macam ni? cuba kau tengok. since the first day kau lahir, mak ayah kau dah letak harapan yang tinggi kat diri kau. jadi anak yang soleh, jadi anak yang menyenangkan hati ibu bapa, jadi anak yang berjaya. cikgu-cikgu nak anak murid yang mendengar kata, yang senang diajar. semua tu expectation la tu.

tapi bila semua harapan tu tak dapat dipenuhi, kau pulak yang dimarahi walhal itu semua bukan yang kau nak. mengharap  kau boleh jadi that perfect girl/boy even kau bukan nak jadi macam tu. sedih bila kau tak dapat tentukan apa yang kau sebenarnya nak jadi. sedih bila kau sedang jalani hidup kau atas kehendak orang lain. the problem is people's expectation.

apa ada dengan umur ye? aku selalu tertanya-tanya kenapa setiap kali kau buat sesuatu mesti nak dikaitkan dengan umur. again, people's expectation. you should act like your own age! bullshit. salah yang kau buat tu padahal takde kena mengena langsung dengan umur. tak reti memasak padahal dah 21 tahun? without practice nothing can be done perfectly la. janganlah nak berharap yang orang boleh jadi perfect dengan sekali percubaan. dia bukan malaikat yang takde salah. anyway, tak berdosa pun kalau kau tak reti masak.

we're just a mere human.

#throwback 1 : last day

MAY 17, 2014

Assalamualaikum

as i mention before, aku dah pun tamatkan zaman diploma kau dengan jayanya. alhamdulillah. lepas segala penat lelah yang diiringi dengan juraian air mata dan kegembiraan yang tak bertepi (ececeh!) tamat jugak aku belajar diploma.

heyy, korang tak tahu apa yang aku rasa dan lalui sepanjang aku belajar kat UiTM Lendu ni. bukan semuanya manis. tapi taklah semua pahit. ada masin sikit masam sikit. hehe. sebenarnya, aku seboleh-boleh taknak nangis time last day. tapi hati gua selembut dadih yang gua dan geng gua jual. apa boleh buat.

last paper time tu pulak transport. hmm memang lagi la aku lemah nak baca buku. otak aku time tu dah fikir nak balik je. rumah rumah rumah. tapi actually jauh kat sudut hati aku ni ada sedikit perasaan risau nak berdepan dengan the real world. takut.

takut nak berpisah dengan comfort zone aku ni, kawan-kawan dan uitm. 3tahun aku dengan diorang. dah jadi macam darah daging aku kot. aku rasa diorang semua dah nampak sedikit sebanyak buruk baik aku.

Takde benda lain dah aku nak cakap kat korang. Terima kasih sebab tahan dengan perangai aku ni. Terima kasih sebab dah jadi salah satu warna yang corakkan hidup aku. Terima kasih untuk segalanya selama 3 tahun ni. DBS 6E dalam kenangan.

hah, takyah lah korang nak usha lelaki dalam kelas aku ni. memang semua perempuan. lelaki dah pupus.

Duit

MAY 16, 2014

tengah-tengah aku baca novel ni, penulis dia sentuh pulak cerita pasal duit. teringat hari tu bila kau beli barang online and peniaga tu lupa nak letak baki duit tu kat dalam parcel.

-"nak mintak baliklah duit tu kat peniaga ni."
--"ekeleh, dua hengget je kot. takyah la nak berkira sangat."
-"hey, abis dua hengget ni bukan duit? kau budak-budak memang tak faham lagi betapa bernilainya dua hengget tu"
--"relaxlah!"
-"kau kena kerja, belajar susahnya takde duit, how to survive for at least 2 to 3 weeks with RM50 in your wallet and RM4++ in your account bank, makan minum catu, siang malam maggi, tidur sebab tahan lapar then baru kau boleh rasa betapa berharganya dua hengget tu." 

diam.

bak kata penulis ni lah
"duit - ia adalah sangat abstrak dan subjektif. lima puluh sen sangat berharga bagi si miskin, lima puluh ringgit hanya kertas helaian bila sudah berharta"

pokoknya, kau kena rasa susah dulu nak dapat lima puluh sen baru kau boleh rasa lima puluh ringgit tu berharga. ni pendapat aku. tak tau lah korang macam mana.

REVIEW : Sperma Cinta

MAY 14, 2014

Assalamualaikum.

al kisah tergeraklah hati aku ni nak amik buku cerita SPERMA CINTA nukilan AISA LINGLUNG ni dari almari buku adik aku. actually aku pun ada jugak baca buku-buku dari Lejen Press ni tapi taklah sebanyak yang adik aku punya koleksi. honestly memang buku-buku dari Lejen Press ni bacaannya lebih ringan berbanding buku dari publisher yang lain. and aku ni pulak memang jenis tak kisah nak baca buku apa pun asalkan dapat baca buku.

seriously, buku Sperma Cinta ni memang kelakar abis. bak kata tagline depan buku ni

"LEBIH KELAKAR daripada HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH" - Nazuwan, beautifulnara.com

kekeke.. memang kelakar. tapi kalau korang boleh baca maksud cerita ni lebih dalam itu lebih baik. setiap orang tu ada cara mereka sendiri untuk tafsir apa yang mereka baca. whatever it is, memang kelakar abis!

SPERMA CINTA by AISA LINGLUNG

*gambar ihsan Pak Goo

SEKIAN LAMA

MAY 12, 2014

"well, what up? first post in 2013! i've been in such a hectic semester four. sangat gila, serabut macam lepas kena taufan Sandy. the worst."

HAHAHA.. Assalamualaikum.
this is my last post which is last year okay. the first and last post for 2013. fuhh cepatnya masa berlalu. sampai tak sedar dah setahun lebih aku tak menulis. time ni part 4 kot and now aku dah habis diploma dah pun.

punyalah lama tak menulis sampaikan email untuk blog ni pun aku dah lupa. last-last ingat jugak. sampai aku buat blog baru kot. tapi biarlah bukan ada orang baca pun. punca menulis balik : blogwalking kat blog Irine Nadia. tiba-tiba rasa nak menulis tu datang balik. terima kasih kak Irine sebab dah jadi inspirasi saya walaupun akak tak sedar kewujudan saya.

so yeah, lepas ni kebanyakan entry aku akan berkisar pasal #throwback sebab aku nak imbas balik apa yang jadi pada aku sepanjang setahun aku tak menulis. in sha Allah kalau sempat semua lah.

okay bye.