birthday girls - number three

OCTOBER 14, 2012

ahh! naughty girl's birthday.. budak nakal ni. nak panggil kakak macam tak sesuai sebab perangai dia ni macam lagi kebudak-budakan je dari aku even dia lagi tua sebulan 13hari dari aku. (betul tak babes? heee) walaupun tak jauh sangat bezanya tapi dia tetap minum susu mak dia dulu dari aku. jadi, aku tetap kena respect dia sebagai orang yang telah minum susu lembu dulu dari aku.

nak cerita perangai pelik dia ni, macam-macam yang dia dah buat. sampai pening kepala orang lain dibuatnya. dari perangainya yang kadang-kadang kebudak-budakan sampailah tetiba jadi matang mengalahkan mak dia buat orang yang baru nak kenal perangai dia jadi aneh dan boleh terkena kejutan budaya tau! macam aku masa mula-mula kenal dia dulu. wakaka.. alhamdulillah, ada orang seperti Syafira yang sanggup jadi pendengar setia, kawan karib, sahabat, teman shopping, teman luah perasaan, tempat tumpang tidur rumah, kawan melepak paling setia, dan telah menjadi babe yang paling disayangi oleh dia di antara babes yang lain. syafira, you are her life!


SITUASI 1
masalah : rambut terkeluar kau terkeluarlah dari tudung sekolah, kau tak rimas ke?
penyelesaian : bukak tudung (tak kira ada orang ke tak), betulkan terus, then pakai tudung tu balik

SITUASI 2
masalah : cikgu tegur, kamu tak pakai stokin dan mana stokin kamu?
penyelesaian : buka beg, amik stokin, pakai depan cikgu tu

SITUASI 3
masalah : wei, kelas bahasa inggeris dengan sivik ni bosan la!
penyelesaian : jom pergi jalan-jalan. *ukur sekolah

SITUASI 4
masalah : wei, kau tulis ayat apa ni? "you broke our ship?" *gelak terguling-guling sampai tersembur air yang sedang diminum
penyelesaian : gelak bersama-sama sambil potong perkataan ship menjadi relationship

SITUASI 5
masalah : ada seorang budak pendidikan khas di sekolah anda kejar anda tanpa anda ketahui sebabnya
penyelesaian : LARI!!!! (tawaf satu sekolah)

SITUASI 6
masalah : tengah borak-borak kosong dengan rancaknya, tetiba ada suara menyampuk dengan nada yang paling meyakinkan bagi sesiapa yang mendengarnya "wei, spain tu bukan sepanyol lah!"
penyelesaian : ~~~~ angin menderu seketika ~~~~

SITUASI 7
masalah : cikgu ada bagitau, jangan cerita kat cikgu lain pasal benda tu tapi tetiba dia ni pergi cakap dekat cikgu yang dimaksudkan oleh cikgu sebelumnya dengan nada yang kuat di depan koperasi "apahal mahal sangat cikgu?" 
penyelesaian : bila cikgu tu tanya apa yang mahal, dan setelah diberi isyarat mata 500volt dia jawab "bergedel kat kantin tu yang mahal cikgu!" kahkahkahkahkah


heee... kalau korang ada kawan yang perangainya mirip salah satu situasi di atas, aku ada seorang yang mewakili kesemua situasi di atas dan aku sangat bahagia ada kawan macam dia! 7 situasi ni adalah kisah benar dan wajar dijadikan bahan gelak aku dan babes sekalian bila kami lepak-lepak lepas tak jumpa selama beberapa bulan. perasaan i-miss-my-schooltime-and-these-babes memang tak boleh elak punyalah.

the i-miss-my-schooltime-and-these-babes feeling


aku admit dia memang kami kurang kemesraan dan agak awkward bila berdua je and aku tau dia pun rasa macam tu. tapi aku dapat rasa yang dia sebenarnya sangat take care pasal aku macam mana aku sangat ambil berat pasal dia (betul tak? ^_^) aku tak kisah pada siapa pun dia nak mengadu masalah dia dulu sebab aku pun akan ambil tahu jugak pasal masalah dia. but babe, i can be your ear if you want me to and this is damn serious understood?

*from left : kina, me and my lovely birthday girl Syammimi Shahrom <3 
HAPPY BIRTHDAY, DEAR!


through the eyes of the beholder

OCTOBER 13, 2012


setelah melalui minggu-minggu yang menyeksakan, akhirnya tinggal lagi satu paper yang akan dijawab. oh my dear love statistics, please be kind with me! risau mak nak.. walaupun subjek favourite, tapi kalau dah malas nak study memang tak dapat jawablah ceritanya.

berkenaan minggu yang menyeksakan tu, it's truly tiring. isnin, separuh nafas menjawab. dan jumaat, sebab dah penat sangat masa jawab tu macam tak rasa apa-apa menjawab soalan tu. sebabkan paper isnin tu boleh dikatakan macam haram je, dan aku pun mengambil keputusan untuk melupakan subjek tu. sebab nak lupakan sangatlah, ia memberi effect kepada next paper yang pada hari jumaat. sebab rasa relax yang terlampau, aku pun main game sampai tak ingat dunia dan tengok running man sampai tergolek-golek seorang diri. nak dijadikan cerita, hari rabu baru nak study. dah terlambat! subjek membaca pulak, menggelabah ayam lah jadinya.

hari itu dalam sejarah aku sebagai seorang student, aku tak tidur petang ( i mean take a nap for atleast 2hrs ) dan sambung study selepas Subuh. plus, aku tidur pukul 1.30 pagi. esoknya tu, bangun awal pulak dan nak jawab paper petang. wow! bertahan betul aku waktu tu.

"dah la, pergilah tidur. aku tengok mata kau dah merah dah tu."
"kamu okay? pergilah berehat."
"aku tak jadi nak ajak kau pergi tadi sebab aku tengok mata kau dah merah sangat tu. mata kau nampak sangat penatnya."
"macam takde mood je. okay ke ni? penat ye? next paper bila? patutlah nampak stress je!"

aku tanya sorang kawan aku ni "err, mata aku ni newspaper ke yang sampai orang boleh nampak apa yang aku rasa? ketara sangat ke?"

and she said yes.


lepas ni, aku kena 'ajar' mata aku ni. kalau marah, sedih, penat ke atau apa-apa rasa yang negatif kena simpan elok-elok sebab nanti mata yang tak 'berajar' ni cerita dekat semua orang. kang aku cilikan, aku pulak yang merana.


* kenapa selalu tajuk post aku mesti bahasa inggeris? memang bukan semua tapi kebanyakannya.. tak payah nak kusut-kusut pergi buka buku psikologi untuk tahu behaviour aku. cuba kalau aku translate ke bahasa melayu. #gadis hari lahir - nombor satu #sudah lama tak berjumpa ataupun macam tajuk kali ni #dari kaca mata si pemiliknya. weird. bukan tak nak agungkan bahasa Melayu tapi macam pelik sikitlah.

proud to be Malaysian. ops, saya bangga jadi anak Malaysia!!

ubat untuk menghilangkan stress #2

OCTOBER 7, 2012

setelah berhari-hari membaca buku sampai otak pun dah kepam, kami sekeluarga bersama Kak Amy pun bercadang untuk me'release' stress. dengan cara apa? mestilah dengan cara yang sihat! macam-macam benda yang kami lakukan dari mencari makanan kegemaran Kak Long Jiha iaitu ayam Uncle Bob, membeli chicken chop yang Ayong Fana idamkan, mencari ice-cream yang Kak Chik Nisa mimpikan sehinggalah bersenam yang menjadi igauan aku sebab memang malas nak keluar dari bilik. tetapi setelah diarah oleh kuasa veto Kak Lang Apple, aku pun terus bersiap dan pergilah keluar bersenam bersama mereka.

ingatkan nak lah main tenis ke, main bola tampar ke tapi malangnya unit sukan tu tak bukaklah pula. macam ada badi, setiap kali nak bersukan dengan riang rianya mesti dia tutup. bengang betul! jadi, penyelesaiannya? main kejar-kejar, pertandingan skipping, main bola guna bola hoki yang Kak Ngah Yua jumpa (sounds stupid, right?). and the highlight of the day ~ main anak ayam! ala, yang ada ibu ayam dengan serigala tu. lepas tu, serigala kena kejar anak ayam.

it was really fun. macam balik masa kat zaman kecik-kecik dulu. masing-masing excited macam terlebih endorphin kat dalam badan. hahahahaha seronok sungguh! dah petang sikit tu, ingat nak join budak lelaki main bola kat padang (even tak kenal pun) tapi lepas tengok jumlah kaum adam melebihi sepertiga kaum hawa yang ada di padang tu, kami pun pergilah. malu! ingatkan nak beli ayam Uncle Bob sebab Kak Amy dan Kak Long Jiha teringin nak makan (sekali lagi) tapi takde. so, ada photo shoot sikit lah dekat sana. and the unique part is tempat shoot tu dalam longkang besar yang takda air tu. idea akulah tu! weee

Ateh Syikin dan yang lain-lain pun mengikutkan kehendak adik mereka ni, termasuklah Kak Amy yang menjadi jurugambar profesional secara tiba-tiba. taraa!


what we called a family
Kak Chik Nisa!

in the longkang :)


" kamu semua buat akak rasa muda. rasa macam akak balik ke zaman sekolah akak,"
*well, Kak Amy.. akak pun bukannya tua sangat. ke kitaorang yang berlagak macam budak-budak tak cukup vitamin? heee

ubat untuk menghilangkan stress

OCTOBER 3, 2012

baiklah. hari ini aku nak kongsikan ubat yang paling mujarab bagi menghilangkan stress! sangat berguna untuk pelajar-pelajar yang bakal menghadapi peperiksaan seperti kami ni. kalau ada yang tak setuju dengan pendapat ini, anda boleh fikirkan sendiri cara yang paling berkesan untuk anda hilangkan stress anda sebab kami sebenarnya sedikit pun tak ambil 'pot' pasal keadaan anda sekalian. walaupun cara ini akan memberi kesan kepada jisim berat tubuh (JBT) atau lebih dikenali sebagai BMI ataupun body mass index di kalangan para saintis, ahli ilmuan, pelajar-pelajar perubatan, pelajar yang mengambil jurusan sains tulen, orang dewasa waima kanak-kanak sekolah rendah mahupun semua manusia di muka bumi Tuhan ini kerana ini adalah common knowledge. terimalah~ taraaa!!!

waaa *_* (meleleh air liur)

kit kat stack!


#walaupun ini adalah coklat murah yang mungkin tak dipandang sebelah mata pun oleh orang-orang yang biasa makan coklat mahal, tapi ini adalah penenang kepala orang yang sangat serabut ketika sedang baca buku law. walaupun murah, tapi tetap dapat menggembirakan hati! jangan pernah memperkecilkannya!

birthday girls - number two

OCTOBER 2, 2012

walaupun dah lambat lebih kurang 14 hari, tapi aku dapat rasakan yang aku masih ada masa lagi nak ucapkan SELAMAT ULANG TAHUN KELAHIRAN yang ke-19 tahun kepada my dearest kakak NURSARAH ADLINA BT M. JUFFRI.. so sorry my dear kakak! zhu ni shengri kuaile~ :)

adikmu ini terlampau sibuk dengan test dan quiz yang bersepah sampai malas dah nak fikir pasal apa-apa dan hanya tahu nak tidur sepanjang hari dan menjadi ular sawa! minggu yang sangat tak cukup udara untuk bernafas. alhamdulillah, aku masih ingat dan sempat wish pada hari kejadian. aku tak salahkan kina sebab kelalaian beliau telah menyebabkan birthday girl kita ni agak berjauh hati ye. my dear, you know sakina right? dia bukan saja-saja je nak lupa tapi dia memang tak ingat. lagi-lagi dah masuk universiti ni. aku percaya dia ada alasan yang kukuh dan kita kena percaya pada dia.

so, nak cerita apa ye? macam mana kita jumpa? bila kita start rapat? kenapa kita boleh declare sebagai sahabat yang paling baik? haaahh.. (mengeluh)

babe, you know it better than me! tak payah declare pun kita masing-masing dapat rasakan yang kita adalah hamba Allah yang telah ditakdirkan-Nya untuk berjumpa dan saling melengkapi kekurangan diri untuk jadi lebih baik, betul tak?

tapi apa yang paling penting aku nak kau tahu, hamba Allah yang bernama NurFatin Syamira bt Roslan ini sentiasa bersyukur kerana telah dikurniakan sahabat yang sangat memahami, yang sentiasa mendoakan kebaikan untuk aku, seorang yang aku tahu bersedia sepanjang masa untuk pinjamkan bahu dia pada aku, pinjamkan telinga dan kata-kata yang boleh buat aku jadi orang yang lebih baik dari sebelumnya. as i said to syafira earlier during her birthday, we really need each other to complete each other!

again, i am really sorry because i'm late. tapi, usaha tu pentingkan? heee better late than never, right?


PENGUMUMAN 2
   Pada hari ini, saya NURFATIN SYAMIRA BINTI ROSLAN, dengan ini mengaku bahawa saya sangat sayang dan mengambil berat tentang awak. Saya juga mengaku bahawa saya sedia meminjamkan bahu saya sekiranya awak berada dalam kesedihan yang tak mampu awak tanggung sendiri. Saya sedia untuk meminjamkan telinga saya pada awak ketika awak rasa awak sunyi dan perlukan teman. Saya nak awak tahu yang saya sangat sayangkan persahabatan kita ini. Mungkin saya tak selalu telefon awak sekerap saya telefon mak saya tapi itu tak bermakna saya tak ambil berat pasal awak. Mungkin juga ada rasa awkwardness yang timbul bila kita berdua berbual tanpa yang lain. (betul tak?) Kan saya dah cakap we’re need each other to complete each other right? Saya sentiasa mengambil tahu tentang awak walaupun awak jauh nun di utara. Akhir kata, saya nak ucapkan SELAMAT HARI LAHIR YANG KE 19 wahai sahabat dunia akhiratku (insyaAllah), NURSARAH ADLINA BINTI M. JUFFRI…

p/s : beb, we’ll still friend even aku da ada anak lapan sekalipun. We’ll still friend even kau da gemuk and ada anak lapan jugak sama macam aku. Kita tetap kawan walaupun kita jauh terpisah, kau kat utara aku kat selatan. And we’ll still friend till Jannah, insyaAllah!
-syam-                               
  
 
*walaupun nampak sama, tapi isinya sangat menggambarkan apa yang tersirat dekat dalam

long time no see ha!

OCTOBER 2, 2012

waaa, long time no see! rindunya nak mengarang fairy tale yang tak berapa nak fairy tale sangat. hahaha. kalau nak diikutkan last blog post aku adalah pada beberapa bulan yang lepas di mana pada waktu itu aku masih mempunyai masa lapang yang sangatlah banyak!

tetapi, sejak mula masuk semester tiga dekat UiTM di bumi Alor Gajah yang indah lagi permai ini aku mula menjadi tak tentu arah kerana terlalulah sibuk. ini disebabkan oleh subjek yang diambil pada semester ini bertambah banyak sesuai dengan kematangan seorang pelajar diploma sepenuh masa. ( persoalannya, matang ke?! )

assignment, kelas, event anjuran fakulti, kolej, MPP, tugas sebagai seorang komander, event-event komander yang memerlukan komitmen yang sangatlah banyak dari aku membuatkan aku menjadi separuh gila dan tak sempat bernafas. ditambah bulan ramadhan ( bukan mengeluh ) yang banyak sangat event yang bermanfaat dan rasa rugi kalau tak pergi sangat menyesakkan kepala otak. almaklumlah, mahasiswi paling rajinlah katakan! ;)

ditambah pula dengan macam-macam dugaan, tragedi dan kenangan yang berlaku sepanjang semester ni. dari majlis kenaikan pangkat komander ke annual grand meeting aka AGM komander membawa ke leadership camp sampailah penutup event komander iaitu majlis penghargaan komander (MPK). ketua biro tugas-tugas khas, emcee majlis sampailah ketua biro sukaneka merangkap biro multi tasking memang buat kepala aku sampai satu tahap yang tak dapat nak dibayangkan lagi beratnya!

tak campur lagi segala pergaduhan, perselisihan faham, gurauan, jenaka, ketidakpuasan hati, sakit hati, sedih, terasa hati, marah dan macam-macam lagi yang aku lalui membuatkan minda dan hati aku penat.


"semester tiga ini menyaksikan pertumpahan air mata dan keringat yang tak terkira banyaknya,"    -myself-

at last, setelah berbulan-bulan cemburu dengan Nur Syafira bt Rasdi ataupun lebih dikenali dengan Sya Rsd yang ada saja masa untuk meng'update' blognya, akhirnya pada hari kedua selepas exam week bermula aku pun telah berjaya memecahkan sumpahan nenek kebayan gunung angsi dan telah meng'update' blog aku! yeayy! tahniah~ heee