nonsense!

DECEMBER 28, 2012

Okay, atas logik akal yang mana satu yang mengatakan kalau kita kurang bersosial ataupun lebih senang nak cakap dari sudut pandangan seorang perempuan : kurang kawan lelaki akan buat jodoh kita jadi berat? Atau lambat dapat pasangan? Atas tiket apa yang membolehkan seseorang itu menghukum apa yang dah jadi pada orang lain tu bakal jadi pada orang lain pulak? So typical..

Let us think wisely together. Pada pendapat anda, yang mana satu yang akan anda pilih untuk dengar dari mak anda :

    (a)  “pergilah bersosial sayang! Mama tak kisah sayang nak kawan dengan siapa pun. As long as mama tau sayang bawak balik calon menantu untuk mama cepat-cepat.”
   (b) “sayang, jodoh tu ditangan Allah. Bila nak muncul jodoh sayang tu, tu rahsia Allah. Kita perlu doa je supaya dia datang dengan cara yang paling mudah dan paling cepat.”

Well, for me of course I will choose the B one. But the reality doesn’t seem so.. heeee! Mak sapa yang cakap like the first answer, cakap kat mak korang “ mak cik, I salute you!! “ (-.-)\

Takda kawan lelaki yang ramai atau kurang bersosial dengan orang tak bermakna kita tak terdedah langsung dengan dunia luar. Hello, we’re 20th century lah! Dunia di hujung jari. Ada je orang yang temu jodoh melalui facebook. Tak payah nak bersosial bagai, mengabihkan boreh yo! Kang kalau bersosial lebih-lebih, nanti kata takda maruah la tak pandai jaga diri la. Memalukan keluarga. Tapi at the first place, nak anak tu dapat pasangan suruh pergi bergaul dengan orang. Piraahh
\(--)/

 Jodoh tu ada kat mana-mana. Bila? Kat mana? Siapa? Cepat? Lambat? Okay, tulis atas kertas soalan tu lepas tu keronyokkan dan makan. Soalan tu simpan sendiri je lah beb sebab takda siapa tahu siapa jodoh kita melainkan Dia yang kat atas tu.. Allah dah janjikan sesuatu yang paling baik untuk hamba dia.

*Kawan lelaki ke kawan perempuan ke sama je. Kalau boleh buat kita jadi lebih baik daripada diri kita sebelumnya dan pimpin kita ke Jannah, itu barulah friendship yang paling mantap!




a word a day : insecure


DECEMBER 19, 2012

Insecure  adj  1 insecure (about sb/sth) not confident about yourself or your relationships with other people  #  tidak yakin pada diri sendiri   2 not safe or protected  #  tidak selamat; tidak kukuh; goyah

Sesiapa je pun akan pernah rasa benda ni. Lebih-lebih lagi bila seseorang itu berada dalam sesuatu perhubungan atau lebih senang dikatakan sebagai relationship. Bila dalam relationship, kadang-kadang kita rasa bahagia bila keadaan tenang dan semua nampak sempurna. Tapi bila keadaan kucar-kacir, semua jadi serba tak kena.

Perasaan ni bermula bila seseorang merasa tak yakin akan masa depan relationship yang sedang mereka jalani. Macam-macam soalan timbul. Penting ke aku dalam hubungan kita? Penting ke aku kat mata dia? Dari persoalan nilah yang buat relationship jadi huru-hara, or even worst crushed. Memang susah nak ambil hati semua orang, tapi at least dengar rasa hati orang pun dah buat orang puas dengan kita.

Dalam friendship pun macam tu jugak. Kalau kawan kita tu seorang, takpelah. Dengan dia kita berborak, bergaduh, merajuk, berbaik, berkongsi rahsia.  Tapi kalau kawan kita tu sampai lima enam orang, uishhh pening dibuatnya. Mana nak dengar cerita yang itu, keluh yang ini, rungutan sana, rajukan sini. Tak menang tangan. Bila dah ramai-ramai ni, kita jadi senang bergaduh. Luka kecik pun akan jadi besar kalau tak rawat.

Bukan nak mengada-ngada tapi bila A selalu sangat bagi perhatian pada B atau C, D akan mula rasa cemburu. Bukan apa, kadang-kadang perasaan je. Tapi lama-lama takkan si D ni tak perasan dia sebenarnya rasa terpinggir. Bila berborak, A akan cakap dengan B dan C secara berbisik ataupun tulis surat. D tak tau apa-apa. Terpinggir kat tepi. Mau tau merajuk kawan tu!

Tapi tu lah, kena saling menjaga hati masing-masing. Baru friendship tu boleh kekal.

*aku ni penting ke kat mata korang, kawan-kawan?